sobota, 31 sierpnia 2013

Idealna tarta z dynią i aktywny weekend!

Poranny trening biegowy, zaraz mykam na basen, a potem piknik lotniczy, yeah!
Jeszcze przed wyjściem chciałam się z Wami podzielić moim wypiekiem czwartkowym, o którym już wspominałam:) Dyni jest jeszcze mnóstwo, więc starczy na wiele wypieków i potraw, ale po tym przepisie chyba okaże się, że będzie to tarta!
Wyszła idealna, wg przepisu Jamiego Oliviera, który znalazłam tu, trochę oczywiście pozmieniałam, w puree zrezygnowałam z mleka, po prostu zmiksowałam dynię, ponieważ była dosyć rzadka dodałam kaszy manny, która pysznie to zagęściła i efekt był wspaniały:
zrezygnowałam ze skórki pomarańczowej, ale zamiast tego do masy dodałam kurkumę, warto było:)

życzę Wam wspaniałego weekendu!
Jutro relacja z Szymanowa i takie tam wrześniowe przemyślenia, bo jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc i jak co roku - będzie wspaniały:)!

12 komentarzy:

  1. Wyrzucenie skórki pomarańczowej to doskonały ruch! Kurkuka jest zdecydowanie lepsza:)

    Dużo u siebie lotniczych dni - jak to u Ciebie, ciągle w przestworzach^ Wrzesień, październik, listopad, grudzień... czuję się jak kwiatek na wiosnę, który wypuszcza listki:D
    Trzymaj się, jeszcze tylko dziś dzieli nas od tego fajowego i pracowitego dla mnie, dla Ciebie pewnie też, miesiąca!:*

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy nie używam skórki pomarańczowej:)
    ach piknik lotniczy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, od niedawna osbseruje twojego bloga i widzę,że na prawdę się jarasz robieniem pyszności, może warto,żebyś wzięła udział w jakimś konkursie na przepisy, widziałam ostatnio taki na fanpejdżu moja nowa figura na facebooku, dodajesz przepis i zbiera się lajki, do wygrania są jakieś maszyny kuchenne, sprawdź :) w razie czego pomożemy ci lajkami :>

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta wygląda świetnie!. przyznam że dynię próbowałam tylko raz w cieście i na prawdę mi smakowało, więc i ta tarta pewnie była pyszna ;D
    tobie również miłego weekendu ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ta tarta ma piękny kolor! dyniowej nigdy nie jadłam, nigdy nie robiłam, ale koniecznie muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że kolor to zasługa kurkumy:) koniecznie musisz nadrobić:)

      Usuń
  6. Dziwię się sama sobie, że jeszcze nigdy nie miałam styczności z dynią, a już na pewno w takiej formie. :) Tarta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta z dynią! Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja jeszcze nigdy nie piekłam tarty! Muszę się skusić!

    OdpowiedzUsuń
  9. to ciasto wyglada wspaniale szczególni9e ta zółta masa:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zakupiłam ogroomną dynię i zastanawiam się co z nią zrobić, a tu widzę, proszę tarta, któeej nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń